sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Epä viherpiipero haaveilee...

Sataa sataa ropisee:)

Lumet lähtee, kesä lähenee!!

Mulla on täällä kulkaa melkoinen projekti menneillään. Keittiö pursuilee purkkeja ja nyt ei puhuta maalaisromanttisista peltitöniköistä... Vaan puhutaan minikasvihuoneista, kukkapurkeista, yrttipurkeita, maitopurkeita, jogurttipurkeista ja oikeastaan kaikenlaisista purkeista mihin voi istuttaa kukkia, kasviksia tms...

Tomaatteja on kolmea sorttia ja jokainen on alkanut kasvamaan hienosti. Lehtisalaattia pursuilee jo valtaisasti, samoin paprikan versot kasvaa silmissä. Kurkkua on tulossa, pinaattia on tulossa, chilipaprikaa on tulossa. On tulossa basilikaa, oreganoa, laventelia, sun muuta. Koitan siis kasvattaa vähän kaikkea, jonkun on pakko onnistua... Mansikkaakin koitan kasvattaa, mutta toistaiseksi se ei ole alkanut minua niin kuin ajattelin. Eli siis siemenet purkkiin ja viikon päästä marjaa;) Kukkien nimiä en edes muista, ainoastaan gladiolukset nousee niin komeasti, että niiden nimi on pitänyt tarkastaa monta kertaa - ihan siis vaan siksi, että saan jotain kasvamaan... Auringonkukat kasvaa hienosti kans, mutta puolet niistä koko kauhean lopun kun Wilma kissa päätti vetäistä ne napaan...

Mutta siis joo, ensimmäistä kertaa elämässäni kasvatan edellä mainittuja. Syy tähän löytyy siitä, että nyt minulla on oma kunnon piha missä niitä kasvattaa. Saan sen kauan kaipaamani lasitetun parvekkeenkin ja kuvittelen sen olevan hyvä paikka kukkasille sun muille...

Olen niiiiiin innostunut hommaan, että nyt minä haaveilen jo kasvihuoneesta. Aika upeita nuo kuvien huoneet, mutta veikkaan, että sen meidän olisi tuollainen niinku yllä. Tylsä, mutta menisi.

Postauksen pointti onkin siinä, että kertokaahan tämmöiselle aloittelijalle, että onko järkeä ekana kesänä laittaa kasvihuonetta?

Jos vaan pihalla kasvattaisin kukkia ja partsilla niitä tomaatteja sun muita. Eikö siinä olis tarpeeksi hommaa näin alkajaisiksi? Vai onko niin, että kerralla homma kuosiin, kasvihuone tuo mukavuutta ja helppoutta hommaan, ilman sitä on turha edes haaveilla saavansa kasviksia muualta ku kaupasta?

Lisäksi minua kiinnostaisi, että millaisia kasvihuoneita teiltä löytyy? Googlella törmäsin aivan ihaniin luomuksiin. Yksi ole tehnyt kasvihuoneen vanhoista ikkunoista, toinen leikkimökistä. Jotain sellaista minäkin melkein haluaisin, mutta epäilen, ettei tänä keväänä ole moisen rakentamiseen aikaa.

Sitten mielelläni ottaisin vastaan teidän vinkkejä kukkien tms. kasvattamiseen. Minulla kun ei oo hallussa mikään muu kuin se, että siemenet laitetaan multaan ja kastellaan. Siitäkin joku pelotteli, että jotain siemeniä ensin liotellaan ja hierotaan... Pian kuulen, että siemenet viedään ulos syömään, juotetaan niille pullo viiniä ja sit ne antaa... satoa!

8 kommenttia:

Syysunelma kirjoitti...

Minäkin haaveilen kasvihuoneesta, mutta se tulisi melkeinpä kokonaan vain huvimajakäyttöön:) Sinne sitten vain ruukkuun muutamia taimia, mutta pääasia olisi pöydällä ja tuoleilla teehetkiä varten:) Enpä siis osaa tässä asiassa auttaa, mutta ihania unelmia sinulla on!:)

Heidi kirjoitti...

Taimien kasvattaminen on mukavaa puuhaa, nyt vain ei tilanpuutteen vuoksi oikei onnistu... Miehellä vähän chilejä tulossa ja viimekesänä teki jo niille itse pienen kasvihuoneen.
Kannattaa varmaan yksi kesä kokeilla miltä se kasvattaminen tuntuu ja sitten vasta harkita sitä isoa kasvihuonetta, ne kun on aika kalliita. Ja tuo lasitettu parvekehan toimii kokeilumielessä aivan loistavasti! Itse kanssa laittaisin enemmän hyötykasveja tulemaan, sitten joskus kun saadaan tilaa lisää... =)

Soma kirjoitti...

Totta kai kannattaa haaveilla(ja toteuttaa se haave) kasvihuoneesta. Itse koen,että ulkona tuhraaminen on huomattavasti mukavempaa kuin kantaa vettä,multaa,ruukkuja ym parvekkeelle. Pihalla sitä kuitenkin ollaan enemmän.

Suosittelen ostaan/lainaamaan muutaman hyvän,kotimaisen kirjan kirjastosta/kirjakaupasta. Anna kuvien,tekstien viedä tähän ihanaan harrastukseen ja ammattiin:)

Jokaisena vuotena onnistuu joki,toisena ei taas saa mitään tietystä kasvista. Sen takia on hyvä,että kasvattaa kaikkea paljon.

Henna S. kirjoitti...

Ööh, aika paljon suunnitelmia sinulla... Itselläni on pieni kasvihuone, jossa kasvatan pääasiassa tomaattia, paprikaa ja chilejä. Tärkein ohje aloittelevalle puutarhurille on, että ota muutama helppo ja takuuvarma lajike. Mansikka ei ole helppo! Helppoja ovat muun muassa salaatit, kesäkurpitsat, herneet ja yrtit. Ja esim. joitakin talvikurpitsan siemeniä täytyy hioa kynsiviilalla, että siemenen saa itämään... Joten, keep it simple!

Anonyymi kirjoitti...

Ehkä olisi järkevintä aloittaa sillä parveke- ja pihakasvatuksella.. Ja pohtia syksyllä kasvihuoneen tarve uudelleen, ja jos varastoissa on tilaa voisihan sen jo syksyllä ostaa alesta ja laittaa talveksi varastoon säilööön.. :D

Tsemppiä viherpeukalolle!

//nuppu

Tiina kirjoitti...

Kyllä minäkin kasvihuoneesta haaveksin, vaikken todellakaan tiedä, kuka siellä kasvatettavia juttuja huoltaisi.. minä kun en tunnu hetivän joka paikkaan. Mutta olisi se silti aika ihana. =)

Anopin kasvihuonetta kadehdin kun siellä kasvaa kurkut ja tomaatit salaatit ja sipuölit, mutten varmaan koskaan olisi itse valmis käyttämään niin paljon aikaa sellaiseen.

dibsukka kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista:)

Totta on, että aika monenlaista sorttia koitan kasvattaa. Loppuun asti nuista kuitenkaan ei taida kaikki onnistua, joten koitan taata onnistumisen.

Ehkä mie katselen kasvatusta tämän vuoden parvekkeella ja pihakukissa. Jos ensi keväänä olen näin hulluna puuhaan, hommaan sen kasvihuoneen.

Osaamisen lisäksi kun tosiaan on tuo Tiinan tuoma pointti: Aika.

Mutta on tämä jännää. Aamulla hihkuin kun yön aikana oli yhteen kukkapurkkiin ilmaantunut vihreää, hihi, siitä se lähtee!!

Nuppu: Aivan loistava idea tuo säilöön osto. Syksyllä myydään muutenkin pihajuttuja halvalla:)

Helinä kirjoitti...

Jäänyt välistä tämmöinen kirjoitus... Äääks. :D Niin sitä tässä vaan että asustellaan toista vuotta omakotitalossa ja viime kesänä "tutustuin" meidän pihaan ja malttamattomana aloin suunnittelemaan kasvihuonetta. Tänä kesänä sen aijon rakentaa... Vaikken mä mitään osaa kasvattaakkaan!:) Vanhat ikkunat on jo odottamassa. Vanhoja purkutiiliä etsiskelen vielä. Et rakenna vaan, huvimajana toimii ellei muuta!!:)