lauantai 11. helmikuuta 2012

No johan pomppas...


Joskus ajatus putkahtaa päähän ihan oudossa paikassa? Tänään nuotion liekkejä katellessa sain päähäni, että on se tuo keltainen energinen väri. Meillä ei ole kotona mitään keltaista ja nyt mietinkin, että miksi?

Vai olisko se sellainen väri mihin nopeasti kyllästyy? Tuleeko piristävästä keltaisesta nopeasti riesa? Onko se oikeasti energinen vai johtuuko sen iloisuus nimenomaan siitä, että sen harvoin näkee? Oletteko koskaan ajatelleet keltaisen värin symboliikkaa? Se ei totisesti ole aina mikään herttainen väri...

Länsimaissa kermankeltainen on liitetty viattomuuteen, kirkkaan keltainen onnellisuuteen, lämpöön ja viisauteen, mutta myös vaaraan ja sairauteen. Koska ihmisen ihon kellertävyys on vakavan sairauden merkki, on keltaisia lippuja käytetty karanteenin ja epidemioiden symboleina. Räikeä keltainen yhdistetään usein mustasukkaisuuteen ja kateuteen.

Kiinalaiset ovat pitäneet keltaista kunnioitettavana värinä jo vuosituhansia: se on ollut kaikkea kasassa pitävän "keskuksen" vertauskuva. 900-luvulla Sung-dynastia omi keltaisen keisarilliseksi värikseen ja sen käyttö oli rajattu ainoastaan keisarille.

Buddhalaisille sahraminkeltainen väri viittaa syksyn lehteen, joka joskus oli vihreä - se on muistutus kaiken katoavaisuudesta. Hindut pukeutuvat keltaiseen juhliakseen kevättä, Burmassa se on suruväri. Polynesiassa keltainen liitetään jumaluuteen ja kuninkaallisiin.

Islamilaisissa maissa tumma, lämminsävyinen keltainen liitetään viisauteen ja vaaleampi sävy petokseen ja pettymykseen.

Venäjällä keltainen on surun ja eron väri: jos mies antaa tyttöystävälleen keltaisia kukkia, hän todennäköisesti jättää tämän.

Meksikossa kehäkukan keltainen väri on liitetty kuolemaan jo atsteekkien ajoista lähtien, ja siksi vuosittaisen vainajien juhlan koristeet ovat yleensä keltaisia. Meksikolaisessa kosmologiassa keltainen liitetään puolestaan uudistumiseen: se on maan väri ennen vehreää sadekautta.

Lähde: www.kepa.fi

Niin, no me eletään Suomessa. Väreistä kerrotaan paljon, joten tarpeeksi googlettamalla löytää jokainen mielekkään selityksensä. Keltainen väri on kiva ja siitä se ajatus lähti. Haluaisin kotiin jonkun ihanan väripilkun.

Oikeastaan kun väreistä alkaa lukemaan, löytää hauskoja juttuja. Nyt selvisi sekin miksi lapseni ovat niin kilttejä;)

Vaaleanpunainen: Herkän myötätunnon, rakkauden ja hyväntahtoisuuden väri. Rauhoittaa ylivilkkaan lapsen.

Vaaleanpunainen on kyllä lempivärini valkoisen ja mustan kanssa. Joku siinä vaan on.

Oikeastaan nyt kun ajattelen, niin keltainen ja vaaleanpunainen yhdessä ovat tosi ihania...

Voih, nyt alkaa kyllä päässä pyörimään ajatuksia.

Mitä väriä toisin kotiini? Missä muodossa? Tekstiilit ehkä helpoin, mutta mitkä tekstiilit. Maalaisinko, en ehkä tuolla pinkillä, enkä keltaisena, mutta jollain. Millä? Oih, ollappa nyt purkki maalia ja kasa kangasta:D

Niin, ei mulla mitään asiaa ollut:D Posket punaisena koko päivän ulkona olosta, joten väsynyt ja hyvällä tuulella:)

Oletteko muuten huomannut miten päivä on pidentynyt? Klo:17.00 oli tommosta:)

11 kommenttia:

Saila kirjoitti...

Mulla on kans nyt tehny mieli keltaista. Vähän väliä huomaan hypisteleväni keltaisia kankaita. Kaunistapa on ollu teiän rannassa viiden aikaan, kyllä on todellakin päivä pidentyny! :)

Miikku kirjoitti...

Ostin just vähän aikaa sitten olkkariin nuo eka kuvan Vallilan keltaiset verhot. Antaa muuten niin valkoiseen olkkariin ihanasti energiaa:)

dibsukka kirjoitti...

Saila: Olisko se tämä auringonvalon tekosia?

Miikku: Minä löysin kankaan vasta tänään. Mietin sitä keltasena tai pinkkinä, mutta ongelmana on paikka niille. Ruokailutilaan nuo toisi väriä, mutta kangasta tarvisi noin 18m... Olkkarin pikkuikkunaan taasen sopisi verho vain toiselle sivulle, se ehkä olisikin paras paikka. Tosi kiva kuosi!!

Minttu kirjoitti...

En oo ite koskaan tykänny keltasesta. Kun muutin lasten kanssa eron jälkeen uuteen kotiin, meillä oli kaikki seinät keltaisen sävyissä. Syy tähän oli puhtaasti vuokranantajan, remonttivaiheessa kun sait valita huusholliin joko sinisen tai keltaisen. Ja noista kahdesta se keltainen oli pienempi paha. Olihan se kivan valoisa ja lämmin jajajajaja.... En enää ikinä halua keltaista sisustusväriksi. Mut vaaleanpunainen, lime ja turkoosi =) Vielä kun saisi Ikkän ylipuhuttua noihin tehosteväreihin. On niitä onneks saanu laittaa lastenhuoneisiin.

Miikku kirjoitti...

Vielä tuosta Vallilan kankaasta: se on aika paksua ja leveätä ja ei kovin hyvin laskeutuvaa. Siksi halkaisin kankaan keskeltä eli yhdestä pituudesta tuli kaksi verhoa. Minusta kankaan kiva kuvio tuli näin paremmin esille ja verhoa ei tarvitse rutata sivulle niin paljoa.
(jos kiinnostaa käy kattoon blogissani tammikuulta kohtaa uudet verhot:))

Tasaraita kirjoitti...

Minä hurahdin reilu vuosi sitten keltaiseen ja nyt se alkaa jotenkin kyllästyttää :/. On harmi että tykkään tavaroista joissa sitä väriä on, paljon! tahtoisin tosin vaihtaa nyt ne keltaiset sellaiseen vanhahtavaan roosaan tai oikein herkkään aavistuksen kiiltävään vaaleanpunaiseen, sellaiseen kuin organza kankaassa esiintyvä vaaleanpunainen ♥.
Mustavalkoinen on tosi hyvä pohja kodissa kaikille tehosteväreille, mutta minne minä nämä keltaiset laitan kun värini onkin jälleen tuo vaaleanpunainen/pinkki.
Se on sellainen väri minullakin että se palaa kerta toisensa jälkeen mutta olen henk koht sitä mieltä että vaaleanpunainen ja keltainen ei sovi yhteen, joten en voi sekoittaa niitä. Olenkin tässä kahden vaiheilla, vienkö keltaiset varastoon ja etsiskelen vaaleanpunaista tilalle vai koitanko vain sopeutua siihen että meillä nyt sattuu olemaan muutama keltainen yksityiskohta ja piste.
Taidan kuitenkin vaihtaa ihanat energisoivat keltaiset sohvatyynyt vanhahtavaan roosaan ja pellavaan. Ne sopivat harmaalle sohvalle aivan loistavasti. Taidan myös piilottaa keltaisen Pantone mukin jossa minulla on kyniä ja hakea tilalle seuraavalla Helsingin reissullani vaaleanpunaisen samanlaisen. Keltaisen valaisimen verhoan helposti ;) tai laitan hetkeksi pois käytöstä, sillä se on vain pöytävalaisin. Makkaramaljakon voisin myös siirtää kaappiin ja hakea tilalle jotain muuta, valkoista tai vaaleanpunaista. Tuolit saivatkin jo valkoiset ja vaaleanpunaiset organzarusetit keltaisten ja mustavalkoraidallisten rusettien tilalle :).
Toivottavasti keltainen kausi joskus palaa! :)

Lady Narcissa kirjoitti...

Ensinhän voi kokeilla jusiin esim. tekstiilien kanssa tykkääkö väristä, ja sitten jos vaikka keltaisen kanssa viihtyy niin maalaa senvärisen tehosteseinän vaikkapa :) Maalaus on kuitenkin aina vähän vaikeampi peittää jos ei sitten tykkääkkään.

Vera kirjoitti...

Meillä on pienemmän pojan huoneessa keltaista, tosi pirtsakkaa =)
Keväällä ajattelin vetäistä makkarin seinät vaahtokarkin väriseks =)

Vera kirjoitti...

Meillä on pienemmän pojan huoneessa keltaista, tosi pirtsakkaa =)
Keväällä ajattelin vetäistä makkarin seinät vaahtokarkin väriseks =)

Marianne kirjoitti...

Sinua odottaa tunnustus blogissani :)

PIUZA kirjoitti...

Tuommoinen pirteä, kepeä keltainen, jollainen on noissa ensimmäisissä huonekuvissa seinissä alkaa nopeasti kylästyttämään. Ja luulisin, että siitä tulee aika yökkö. Mutta sellainen hiukan tummempi "lämmin" (enemmän sinne sahramiin vivahtava, mutta ei kuitenkaan oranssi) keltainen huoneenvärinä on ihanan energisoiva ja valoisa. Vaatii paljon rohkeutta maalata huone keltaisella!

t.Paula