tiistai 12. kesäkuuta 2012

Meidän tekemisiä...

Sain kommenttiboksiin kysymyksen "mitä te teette lasten kanssa pihalla kesäpäivinä.  Siis niinä ihan tavallisina arkipäivinä kun on kotityöt kesken, ette mene minnekkään tai kukaan ei tule kylään. Semmoista tekemistä mikä ei maksa mitään.
Noh, joka päivä meillä ulkoillaan. Nyt uusin hitti on pyöräily siten, että kaikki ajaa pyörällä ja käydään lenkki jossakin. Harjoitellaan liikennesääntöjä esikoisen koulunalkua ajatellen. Lapset on ihan fiilareissa kun pysähdytään jonnekkin poimimaan kukkia. Extra kivaa saa ottamalla eväät mukaan, menemällä rantaan syömään niitä tai jos poiketaan jäätelölle. 

Jos me ei pyöräillä, niin sit saatetaan käydä kävelyllä. Wilma kissa rakastaa kävelyllä käyntiä, joten se pääsee mukaan. Kissan taluttaminen onkin hauskaa. Leikkipuisto on tässä meidän lähellä, sinne on aina kiva poiketa ja ei tosiaankaan maksa mitään.

Oma piha on kuitenkin se paras paikka. Täällä keksitään leikkiä jos jonkunlaista.
Arkiset puuhat on lasten mielestä kivoja. Auton peseminen esim. tuntui olevan superkivaa. Mutta ihan niinkään suurta kohdetta ei tarvitse olla. Listaan tyttöjen tekemisiä. Varmasti monelle tuttuja. Kertokaa tekin omia tekemisiä.

- Sankkoon vettä ja pyörän pesu, hauskaa. 
- Sankkoon vettä, sivellin tai pensseli käteen ja "maalamista". Esim. terassille saa pensselillä maalattua vaikka mitä, ei sotke, mutta tuntuu maalaamiselle.
- Liidut ja asfaltti. Saa tehtyä hienoja juttuja ja sade puhdistaa.
- Saippuakuplat pillillä, ei toimi pienten kanssa, sillä puhallus tuppaa vaihtumaan imuun:D
- Vanhoja lakanoita, verhoja tms. pihalle ja annat lasten tehdä niistä majan, teltan tms. pelkkä vilttikin tuppaa muuntumaan viitasta piknikalustaksi.
- Sormivärit tai vesivärit ja kiviä iso kasa. Maalaatte leppäkerttuja tahi kukkasia, melkein mitä vaan. Lapset jaksaa maalata kiviä kauan.
- Pikkupurkkeja, minigrip pusseja tai muuta pientä astiaa. Annat lapselle tehtäväksi etsiä niihin erilaisia kukkia, lehtiä, ehkä hyönteisiäkin. Saaliin ollessa valmis tutkitte googlen tai kirjan kautta, että mitä mikäkin laji on. Lapsi oppii kasveista ja äitikin siinä samalla;)
- Perhoshaavi ja perhoskirja.
- Muovipussista leija, näppärä äiti tekaisee leijan kepeistä ja jätesäkistä.
- Kukkien kastelu suihkepullolla:D Yksi päivä nuorimmainen vietti pihalla tunnin suihkepullon kanssa:D
- Valokuvaaminen. Lasten otokset on upeita. Kannattaa sijoittaa vaikka kirpparilla kymppi vanhaan kameraan ellet raski antaa omaa.
- Nukenvaatteiden pesu sankossa. Annat lapsen pestä nukenvaatteet, laittaa kuivumaan. Voi pientä miten tohinassa hän onkaan.
- Leikkiastioiden tiskaus tuntuu olevan myös superkivaa puuhaa.

 Sitte tietty nämä lasten ihan itse keksimät leikit, piiloset, hipat, hiekkaleikit, konkkaset, pussihyppelyt, polttopallot ym. Tosiaankaan ei sitä tekemistä tarvitse olla keksimässä, sitä tuppaa löytymään ihan itsestäänkin...

Siinä alkuun muutama. Lasten puuhaillessa ehdin hyvin pesemään pyykkiä. Lapset auttaa ripustamisessa. Mattojen tamppaus käy ripeäasti lun lapsi auttaa omalla mattopiiskalla. Meidän naapurustossa asuu paljon lapsia, joskus lapset ovat heidän pihallaan tai sitten kaikki meidän pihalla. Lasten ollessa kaverin luona ehdin hyvin laittamaan ruokaa ja tekemään muut kotityöt. Jos lapset on meidän pihalla, puuhailen samoja juttuja, mutta käyn tiheään katsomassa mitä pihalla tapahtuu. Mulla onkin ikkunoista oikein näppärä näköala, joten saan seurattua hyvin tapahtumia.

Aika harvoin meillä on niitä päiviä, että ollaan pelkästään kotona. Tykätään käydä kirjastossa, kyläilemässä. retkillä tai vaikka kirppareilla.Leikkipuistot on ihan huippujuttu, mutta samalla tavalla on kivoja lähimetsän polut tai ranta. Lasten leikkiessä teen pihalla omia juttuja. Hoidan kukkia, puuhailen kasvihuoneessa tai muuten vaan oleskelen.
Tulikohan siinä vastausta kysymykseen. Tämmöistä aamuista tajunnanvirtaa. Sisällä tekemiset onkin sitten aivan toista, voin kirjoittaa niistäkin jos jotakuta vaan suinkin kiinnostaa.

5 kommenttia:

Naana kirjoitti...

Juu, kirjoita vain mitä puuhailette sisällä, tuosta ulkopuuhailu listasta sai hyviä vinkkejä. kiitos kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Kerro myös ihmeessä mitä puuhailette sisällä! :-)

Jenni kirjoitti...

Sulla on kyllä kiva blogi, tuun aina jotenki hyvälle tuulelle näitä postauksia lukiessa :) Mukava olis lukea siitäkin, mitä puuhastelette sisällä, tämä äiti kun tuppaa olemaan joskus hiukan mielikuvitukseton kun pitäis keksiä tekemistä 4-vuotiaalle tytölle... Musta on kai tullu vanha, enkä enää muista miten leikitään kivoja leikkejä, höh.

Anonyymi kirjoitti...

Puuhasteluistanne on mukava lukea, kerro ihmeessä ideoita sadepäiviin...meillä tosin 1,5v ja 3,5v, mutta hyvin tuntuu tuo pikkuveikka jo isompaansa seuraavan ja siskon puuhiin yhtyvän, eikä uudet ideat kenties hiukan sovellettuina yhtään pahitteeksi ole! -Reetta

dibsukka kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista. Tulen aina iloiseksi kuulessani kirjoituksistani olleen jollekkin hyötyä tahi piristystä päivään.

Lupaan kertoa tässä ihan lähiaikoina sisätekemisiä.