keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Mietteitä vauvantarvikkeista...

Jo ennen kun olin raskaana, löysin itseni vauvavaatteiden puolelta hipistelemässä pikkuruisia vaatteita ja miettimässä, että onko vauvat tosiaan näin pikkuisia.

Tytöiltä molemmilta olen säästänyt ihanimmat vauva-ajan vaatteet ja säilytän ne niin kauan kunnes tytöt ovat aikusia. Päättäköön sitten itse mitä niille tekevät. Muuten säästettyjä vaatteita tai vauvantarvikkeita ei ole. Olimme yhteen väliin lähes varmoja, että lapsiluku on tässä ja jos vauva vielä joskus tulee, tulee ikäeroa niin paljon ettei tavaraa kannata säästää...

Niinpä uuden tulokkaan "tarvittavat jutut lista" on piiiitkä. Tarvitaan vaatteta, tarvitaan harsoja. Tarvitaan hoitoalusta ja tarvitaan pinnis. Tarvitaan turvakaukalo, tarvitaan vaunut... Tarvitaan vaikka mitä. Vai tarvitaanko?

Nuorimmainen ei nukkunut vauvana yhtään yötä pinnasängyssä. Muutamat päivänet taisi siellä napata, mutta muuten hän nukkui vaunuissa tai meidän sängyssä. Taisi tyttö olla noin 1,5v kun siirrettiin hänet jatkettavaan lastensänkyyn ja siellä uni maittoikin samantien. Pinnasänky, uudet petivaatteet, kaikki ne ihanat pussilakanat ja suloinen mobile lähtivät siis kiertoon käyttämättöminä. 

Mitä tästä opin? No en vissiin mitään, sillä viimeksi eilen tutkailin yhtä Bambi pussilakanasettiä ja mietin, että minnekkähän pinniksen voisi laittaa. Ovathan vauvat erilaisia, ehkä tämä vauva on niin kuin esikoinen. Tykkää nukkua rauhassa omassa pienessä pinniksessään.

Tuttipullosta nuorimmainen ei suostunut ikinä juomaan maitoa, joten tuttipullot, rintapumppu ja tutitkin olivat täysin turhia. 

Tuo kuvio saisi toistua nyttenkin. Maitopullojen kanssa tolskaaminen on järjettömän työlästä. En millään jaksas herätä yöllä lämmittämään maitoa, saati miettimään missä lämmitän maidon jos ollaan liikenteessä. Imettämällä eväät on aina matkassa, se on helppoa ja mikä parasta, vauvalle takuulla mieluisin vaihtoehto.

Sitteri, se tuntui hurjan tärkeälle niin esikoisen kun nuorimmaisenkin kanssa, mutta kuinkas kävikään. Esikoinen ei tykännyt sitteristä, halusi syliin. Nuorimmainen ei viihtynyt sitterissä, halusi ennemmin tolskata lattialla. Ne ekat viikot kun vauva sitterissä kölli, olisi aivan hyvin voinut kölliä vaikka turvakaukalossa...

Nyt kun katson mitä malleja sittereistä löytyy, en voi olla hymyilemättä. Tärisevä, laulava, keinuva ja hymisevä sitteri, sopii ehkä koliikkivauvalle, mutta tarviiko vastasyntynyt moista viihdykelaitetta? Ehkä se helpottaa arkea, mutta onko tämä karhunpalvelus. Totuttaa vauva heti alusta alkaen täyteen viihdyttämiseen ja tohinaan?

Silti, katselen suloisia sittereitä ihanilla lelukaarilla ja mietiskelen, että ehkä tämä vauva tykkää olla sitterissä. Tykkää katsella leluja ja ennen kaikkea, viihtyy siellä.

Vaunut, korvaamattomat. Ilman niitä ei pärjättäisi hetkeäkään. Toisilla vaunut ovat taas täysin tarpeettomat. Me liikutaan paljon, joten vaunujen pitää olla mukavat. Merkillä ei ole väliä, kokemuksesta tiedän, että vaunuista saa äkkiä tehtyä välineurheilua. Siinä vaiheessa kun nostat rapaisen lapsen vaunuihin istumaan, kuljen loskapaskassa tai sotken kuomun jäätelöön, olen ihan hyvillään että mulla on vaan ne muutaman satasen vaunut, eikä ne reilun tonnin valkoiset unelmat joita katselin:D Nuorimmaisen ihanat Espritin pinkit vaunut olivat kyllä kauniit, hyvät ja halvat, jotain sellaista tahdon nytkin. Esikoisella oli tummansiniset yhdistelmät, nekin olivat kivat, mutta kesävauvalla tumma väri tuntui alkuun aika kovalle.

Turvakaukalo. Esikoisella oli kaukalo ilman telakkaa, arghhh. Nuorimmaisella oli Gracon kaukalo telakan kanssa ja ah miten helppo sitä oli käyttää. Vastaavan kaukalon tahdon nytkin ja ihan ehdottomasti matkarattaat joihin kaukalon saa naps vaan kiinni. Minä pieni ja hentoinen (buahahah) nainen en ala rääkkäämään itseäni raahaamalla kaukaloa kädessä, en varmasti. Toisaalta, aika lyhyt on tuonkin yhdistelmän käyttöikä. Vastasyntynyttä ei huvita raahata ympäriinsä. 6kk iässä lapsi voisi jo istuskella rattaissa ilman kaukaloa... Toisaalta, matkarattaat on huisin kätevät, pitkäikäisemmät kuin yhdistelmät, turvakaukalon tarvii varmasti. Matkarattaat ei sovellu arkikäyttöön, yhdistelmät taasen ovat liian kömpelöt kaupungilla tms. On olemassa näiden kahden yhdistelmäkin, joten vaunuasiaa pitää tutkailla paljon...

Näiden ihan perusjuttujen lisäksi vauvoille on tarjolla vaikka ja mitä. On hoitotasoja ammeella, on katosta roikkuvia rottinkikiikkusänkyjä, on vaipparoskiksia jotka pakkaa jokaisen vaipan muoviin, on lelukaaria, on todellakin vaikka mitä.

Toisen tarpeeton on toiselle korvaamaton.

Haluatko sinä jakaa lukijoilleni omia kokemuksia. Moni esikoista odottava lukee sivua ja taatusti mielenkiinnolla ottaa kokemuksia vastaan. Jätä kommentilla omat ajatuksesi.

Minä aion postailla juttuja vaatteista, äitiyspakkauksen ottamisesta rahana. Vauvantarvikkeiden ostamisesta käytettynä jne. Tuleeko mieleen jotain muuta mistä tahtoisit kuulla?

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pitää muistaa että välttämättä sitä maitoa ei aina tule. Itselläni ei maitoa tullut ensimmäisen lapsen aikana, mutta toisen kanssa olisin ruokkinut koko kadun muutkin lapset. Juuri ystäväni sai kolmannen lapsen ja maita ei tullut kuin kuukauden vaikka kahden ensimmäisen kanssa maitoa oli herunnut vuodeksi ja vähän ylikin.

Laura/NauravaNappi kirjoitti...

Meillä esikoisella oli juuri yhdistelmärataa, koska en tiennyt oikein muista vaihtoehdoista ja kaikilla muillakin oli vastaavat. Liikutaan kuitenkin paljon esim mummulassa jossa matkarattaa varsinkin talvella ovat ihan turhat, koska eivät kulje lumessa. Vasta myöhemmin möin yhdistelmät pois ja ostin tilalle kuomurattaat, joissa istuinosan saa ihan makuuasentoon, tarvittaessa saa myös pehmeän kantokopan seuraavalle vauvalle ja rattaat ovat isopyöräiset eli liikkuvat lumessa. Meillä siis käytetyt Teutonian Timmyt, joiden kuomun saa käännettyä siten, että vauvan saa myös naama menosuuntaan kyytiin, vaikka virallisesti ovat yksisuuntaiset. Nuo menevät samaan tilaan kuin Gracon Mirace matkikset ja painoakin vain ehkä kilon enemmän. Jos olisin hoksannut tuon aikaisemmin, olisin ostanut pelkät rattaat jo vauva-aikana ja jättänyt kömpelöt ja raskaat yhdistelmät kauppaan...

dibsukka kirjoitti...

Anonyymi: Totta tämäkin. Minulla on aiemmin imetys onnistunut moitteetta, joten toivon ett niin käy nytkin. Mitään ressiä asiasta en ota, menee miten menee.

Valitettavan monella " maitoa ei vaan tullut" tapauksella imetys on epäonnistunut tiedonpuutteen vuoksi:( Sitten on tapauksia joissa korvike on todettu nopeammaksi vaihtoehdoksi kuin tuntien tissittelyt:D syyttävät kyselyt "miksi" on ollut helpompi selittää "maito ei riittänyt" kuin että olisi suoraan sanonut "en jaksanut imettää"

Kiitos Laura hyvästä kommentista. Tuosta oli kiva lukea!!

Anonyymi kirjoitti...

Oletko ottanut äitiyspakkausta tytöille?

dibsukka kirjoitti...

Anonyymi: En ole ottanut. Esikoisen kohdalla se aiheutti paljon ihmetystä, mutta kun kerroin mitä kaikkea ihanaa saan sillä rahalla muualta, loppui ihmettelyt.

Mimmu kirjoitti...

Se on ihan uskomatonta, miten erilaisia sisarukset voivatkaan olla. Esikoinen ei välittänyt sitteristä, eikä tuttipullot kelvanneet ollenkaan. Sen sijaan tutteja tarvittiin kovasti. Kakkonen sen sijaan rakastaa sitteriä edelleen ja syö pullosta kuin pullosta tarvittaessa. Tutin syömine hänelle sen sijaan piti ihan opettaa. Kolmatta varten hankkisin hyvät vaunut, jotka ennen kaikkia olisivat hyvät rattaina. Se vaunuaika on niin kovin lyhyt, mutta rattaita tarvitaan monta vuottakin. Paras ohje ensimmäisen odottajalle minusta kuitenkin on se, että osta etukäteen vain välttämättömin ja vasta sitten tarpeen tullessa loput. Pinnasänkyä ei taatusti tarvitse ensimmäisen kuukauden aikana, mutta turvakaukalon tarvitsee jotta pääsee sairaalasta kotiin. Kaupat ovat pullollaan ihania tuttipulloja, mutta kannattaa malttaa ja ostaa vain yksi, jos se lapsi ei sitten huolikkaan tai tarvikaan sitä yhtäkään.

airamanna kirjoitti...

Kestovaippoja suosittelen kokeilemaan. Sulla kun on tuota ompelutaitoa niin osaisit niitä itsekkin tehdä. Ja niitä ihania kankaitahan riittää :)

dibsukka kirjoitti...

Mimmu: esikoisen ja nuorimmaisen vauva-ajat oliniibku yö ja päivä. Takuulla tämä kolmaskin yllättää:) hyviä vinkkejä, kiitos.

Airamanna: minua kiinnostaisi kestovaipat, mutta mies on ehdottomasti niitä vastaan. Pitää kertisvaippoja helppoina ja sutähän ne onkin. Kestoliivinsuojuksia olenkin jo tehnyt, niitä ei siemmin ole ollut.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on ollut baby björn sitteri ja oli kyllä todella hyvä ostos. Siinä on vauva viihtynyt. Kokemuksia muistakin sittereistä, mutta tämä on ollut ehdottomasti paras!! Lapsia neljä, niin oli pakko saada välillä kädet vapaiksi ja tehtyä kotitöitä ja huomioitua muitakin lapsia.

Paljon ei kannata etukäteen suunnitella ja suuria ostoja tehdä vain ne tärkeimmät ja pakolliset. Ostaa sitten kun vauva syntynyt ja näkee miten arki alkaa sujumaan. Kaupat ovat nykyään melkein aina auki, niin nopeasti sitä sitten hakee, kun tarve iskee.

Poppana kirjoitti...

Ihanan realistisia ajatuksia siitä mitä vauva tarvii. Itseäni aina kauhistuttaa kuunnella niitä (varsinkin ensimmäistään odottavia), jotka hamstraavat vain tiettyä merkkiä, väriä tai muuta vastaavaa. Vauvan huone sisustetaan jo raskausaikana jne. Mitäs sitten jos kaikki ei menekään niin täydellisesti kuin on ajatellut?
Minulla esikoisen synnytys oli kaikkea muuta kuin mitä olin kuvitellut. Seurasi hoitovirhe, korjausleikkaus, fysioterapiaa, ei enää alatiesynnytyksiä... Siinä oli vähän muut jutut mielessä kuin muilla.
Toinen lapsi syntyi suunnitellulla sektiolla, mutta tällä kertaa se olikin lapsi joka ei ollut ihan sellainen kun oli ajateltu. Kaikkeen toki tottuu, mutta muiden erityislasten äitien kanssa on juteltu monet kerrat siitä kuinka vähän neuvoloissa puhutaan siitä, että kaikki ei ehkä menekään kuin elokuvissa. Kuinka vähän silloin on merkitystä sillä minkä värinen matto vauvan huoneessa on jne.
Enkä nyt kirjoita tätä pelotellakseni tai rehennelläkseni millään kamalilla synnytystarinoilla. Mutta tulee vähän murehdittua muidenkin puolesta.
Kummiasioista, kastetilaisuudesta tai nimiäisistä olisi kyllä kiva lukea. :)

dibsukka kirjoitti...

Kiitos anonyymi hyvästä kommentista. Totta on tuo, että kaiken ehtii hankkimaan ajallaan. Säästöä tulee usein parhaiten silloin jos on aikaa etsiä, vertailla hintoja jne.

Poppana: Eräs ystäväni sai esikoisen vuosi sitten. Kun hän kysyi, että mikä on tärkeintä vauvalle ekoina kuukausina, vastasin, että syli, lämpö ja maito. Vähällä pärjää jos vaan tahtoo, mutta tokihan monet käyttää piiiitkälle tuntuvat odotuskuukaudet siihen, että laittavat vauvalleen kaikkea parasta mitä eteen saa. Vauva matosta piittaa piutpaut, mutta jos se tekee vauvan äidin olon hyväksi ja varaa on, niin antaa mennä. Onhan se hömpöttäminen ihanaakin. Aion sortua siihen itsekkin;)

Se kuitenkin pitää aina muistaa, että ne markkinoiden parhaat rattaat tai upea lastenhuone ei tee sinusta hyvää vanhempaa. Design tuotteet ei suojele vauvaa tai takaa, että sieltä laitokselta ylipäätään mitään nyyttiä koskaan mukaansa saa. Elämä on raadollista, ei kannata pelätä, mutta muistaa että suru ei katso kotia minne asettuu.

Kunpa kaikki menisikin niin kuin leffoissa, jokaiselle soisin sen pienen ihmeen nimeltä vauva.

Kiitos postausideasta.

Amy kirjoitti...

Juuh, kahta ekaa täysimetin 5kk ja osittaisimetin 1v 4kk ikään asti... Ja kolmannen kohdalla maitoa en tullut nimeksikään, alusta asti oltiin korvikkeen kanssa tekemisissä. kamala pettymys, mutta tällaista tämä elämä joskus on. Nyt sitten kahden viikon ulkomaanreissulle pakataan laatkkokaupalla korviketta mukaan.

Me säästettiin kahden ensimmäisen (poika nyt 7v ja tyttö nyt 5v) kaikki vauvatarvikkeet ja vaatteet. Tiedettiin alusta asti, että kolmas lapsi halutaan jos se meille suodaan. Ja kovasti ne on nyt käytössä olleet, hyvin pidettyjä, ainoastaan vaunuihin piti uusia renkaat. Toki vaatteita olen ostanut lisää ja paljon saatu lahjaksikin.

dibsukka kirjoitti...

Amy: On varmasti ollut pettymys, mutta tärkeintä kuitenkin on se, että vauva kasvaa ja saa ravintoa:)

Minua vähän harmittaa, että hävitettiin kaikki, mutta kun sitä oli muka niiiiin varma, että meille ei lisää tule:D Vähän niinku ei pitänyt tulla esikoisenkaan jälkeen. Enään en sano lapsiluvusta mitään:D

Anonyymi kirjoitti...

Vauva-ajan turhin ostos taisi olla sellainen puuhamatto. Maksoi hunajaa ja poika ei kuitenkaan. juurikaan viihtynyt matolla. Nyt melkein 1,5 vuoden iässä käy joskus äänteleviä kohtia leikkimässä mutta siinä se. Ja muka pidin maton hankintaa NIIN tärkeänä. :)

t. Tiina

airamanna kirjoitti...

Osittainen kestovaipattaminenkin on viisasta. Nykyiset kestot mm. aio vaipat ovat kuin kertsejä, mutta pestäviä ja kestäviä. Meilläkään ei mies niistä kestoista aikoinaan innostunut, mutta pidin pääni asiassa. Kyllä se mies niihin tottui ja tykkäs erityisesti ettei vaipparoskis haissut niistä kertseistä. Suosittelen!

Maaria kirjoitti...

Todella realistisilta kuulostavat mietteesi... Itselläni on kaksi lasta, 3-vee ja 1-vee. Esikoiselle ostettiin yhdistelmät, joita tuli silloin käytettyä joitakin kertoja. Lisäksi oli Gracon Spree rattaat, joihin saa kaukalon kiinni, selkänojan aivan alas ja siinä on myös se jalkapussi. Toisen lapsen kanssa mentiinkin sitten pelkillä rattailla, vaikka on talvivauva. Yhdistelmät on niin hankalat! Noissa Spree-rattaissa on kuitenkin ihan kohtalaiset renkaat, kääntyvät sellaiset, joten olleet meillä kaupassakin mukana. Talvella laitettiin rattaisiin talja ja vauva rattaisiin Eisbärchen-pussissa sekä jalkapeite. Tarkeni!

Esikoiselle otin äippäpakkauksen, mutta siinä oli niin paljon epäkäytännöllistä, että nuorimmaisen "avustuksen" otin rahana. Kirpparilta ja alennuksesta saa sillä 140 eurolla tosi paljon tarpeellista.

Meilläkin tuli hankittua monia tuttipulloja, mutta jäivät käyttämättä. Ainoa, joka kelpasi, oli Tommee Tippee -pullo, koska se tutti on nännin muotoinen. ;-)

Kyllä sitä käytön myötä huomaa, mitkä toimivat ja mitkä eivät. Tsemppiä suunnitteluun! :-)

dibsukka kirjoitti...

Tiina: Sama lelukaarijuttu sattui meillekkin esikoisen aikaan:D

Airamanna: Kirppareilla näen monesti uusia kestiksiä. Ovat vissiin äitiyspakkauksesta. Olisikohan ne hyviä jos muutaman ostaisi ja kokeilisi.

Täysi roskis on nimittäin miehen kammo ja sen verukkeella voisin hyvinkin pitää mieleni kestojen suhteen:D

Maaria: Tuollaisesta pullosta en ole kuullutkaan, pitääpä tutkailla. Olisihan se hyvä jos se tuttipullo edes joskus kelpaisi...

Minna kirjoitti...

Heips,
meillä oli (ja on edelleen) talon remontti kesken ja selkäni vuoksi oli ostettava hoitopöytä, sillä kylppäriremontti oli vielä Murun synnyttyä. Kun kylppäri valmistui myytiin hoitopöytä pois. Mutta ilman en olisi pärjännyt. Pinnasänky meillä on ollut aina kaikilla neljällä lapsella ja sellainen on nytkin. Onneksi sisaren pinnis oli vapaana ja saimme sen lainaan.
Turvakaukalo on ihan ehdoton tietysti autoilevalla äidillä. Ostin sellaisen luxus tarvikkeen kuin lämpöpussin ja on ollut kyllä ihanan helppo lähteä vauvan kanssa kauppaan ilman talvista pukemisrumbaa. Vauvalle saa kaukalon vyötkin helposti kiinni. Ja liittyen kaukaloon meillä on Gracon matkarattaat, joihin kaukalon saa heittämällä kiinni. Tähän ratkaisuun olemme miehen kanssa olleet tosi tyytyväisiä.
Meillä on myös kunnon vaunut tarpeelliset, sillä liikumme paljon päivisin kävellen ja lumihanki on ainakin tänä talvena ollut usein kahlattavana.
Tuttipulloja meidän Muru ei hyväksy ja tämä aiheuttaakin nyt hiukan ongelmia, sillä äiti ei voi poistua kovinkaan kauas =) Koska vauva oli keskonen hankittiin meille heti sairaalasta päästyä rintapumppu, sillä sitä tarvittiin koko sairaalassaoloajan. Ja kuinkas kävikään, kertaakaan tuota ei ole käytetty vaan on uutena paketissa…
Sitteriä meillä tarvitaan ja jos olisin tiennyt kuinka paljon tyttö kärsii vatsavaivoista, niin olisin ostanut koliikkikeinun. Ensimmäiset 2,5 kk ovat omat, miehen ja sisarusten jalat leikkineet Singeriä kun sitteriä on heiluteltu että äiti saa syödä ja käydä pesulla =)

Näillä on nyt siis pärjätty 5 kuukautta. Luulen, että aina tulee ostettua jotain turhaa tai jotain tulee kiire nopeasti ostaa, jokainen vauva on vain niin erilainen. Meillä ei ollut valmiina kuin muutamia vaatteita ennen Murun syntymää, hänet kun otettiin raskausmyrkytykseni vuoksi ulos 5 viikkoa ennen laskettua aikaa. Siinä sitten soiteltiin ja pyydettiin miestä ja omaa äitiäni shoppailemaan imetysliivejä, liivinsuojuksia, turvakaukalo yms.
Ihanaa odotusaikaa sinulle!
Minna

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kahden lapsen (11v ja 2v9kk) kokemuksella muutama meillä toiminut vinkki:
- kuomurattaat pehmeällä kantokopalla/lämpöpussilla
- turvakaukalo telakalla (käytettynä saa tosi hyviä)
- matkarattaat, joihin kaukalon saa kiinni
- kaukaloon lämpöpussi (ihan tosi kätevä!)
- Tripp Trapp -syöttötuoli (molemmilla yhä käytössä!)

Kaukalon ei tarvitse käydä kuomurattaisiin, ei käyttöä. Matkikset eivät ole matkalaukkumaisesti kasaan menevät (kuten useimmat Gracot), vaan ovat sattarit (kuten Maclarenit), menevät siis kasaan pystysuunnassa.

Tosi pienet, kätevät ja ketterät matkikset ovat Quinny Zappit, joita me käytimme kaukalon runkona (ilman rattaiden istuinosaa).

Matkikset kannattaa pitää aina autossa, niin sieltä löytyvät, ei tarvitse purkaa eikä kasata mitään.


airamanna kirjoitti...

Joo kirppareilla usein näkee näitä äitiyspakkauksessa olleita vaippoja mm. imsevimsen vaippakuoria ja myllymuksujen taskuvaippoja.
Vaippakuori tarvitsee tietenkin sen imevän sisävaipan ja taskuvaippa sinne vaipan sisään taskuun imuja.
Meillä tykättiin eniten taskuvaipoista ja AIO vaipoista. Ihan pienellä helpoin yhdistelmä on mun mielestä sisävaippa ja villahousut yhdistelmä. Kannattaa ostaa muutama erilainen malli käytettynä ja kokeilla mikä sopii itselle. Kestovaippainfon sivuilla on valtavasti tietoa! Varoituksen sana, että kestovaippoihinkin voi hurahtaa niinkuin lastenvaatteisiin.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä ei ole mitään hurjaa hysteriaa kummankaan (4v ja 2v) lasten odotusaikana koettu...mies tosin sanoi viimeisen loppuraskaudesta, että tuleeko nyt viimeiset uudet verhot meidän kotiin? Koin jotakin hurjaa pesänrakennusviettiä, mutta lähinnä kodin sisustamisen puolella. Yritin hankkia "vauva-krääsää" maltilla molemmille. Esikoisen vaatteita ja muutakin oli säästössä, mutta kun jo etukäteen selvisi, että poika on tulossa, niin olihan niitä poikavaatteitakin pakko hiukan hankkia!
Esikoisen kanssa tärkeäksi koin lattialla köllöttelypeiton. Siinä pidin vauvelia tosi pienestä, kakkosen kanssa ei paljon lattialla makoiltu, hän kun huusi ensimmäisen puoli vuotta vatsaansa. Hänen kanssaan ei ilman KANTOLIINAA elämästä olisi kertakaikkiaan tullut mitään! Suosittelen erittäin lämpimästi! Kanniskelin jo esikoista liinassa jonkin verran, on niin ihanaa, kun vauva saa olla lähellä, mutta silti voi vaikkapa kaksin käsin imuroida tai ripustaa pyykkejä, leikkiä tai pelata isomman kanssa...ja vauva nukkuu niin hyvin että! Näin on molemmat olleet tosi pienenä sienimetsässä, minne ei kyllä millään hienoillakaan kärryillä olis mitään toivoa mennä ;) Jos vielä meille lapsia siunaantuu, jätän matkarattaat, sitterit yms. kauppaan ja panostan kauniinväriseen kantoliinaan, kokeilen ehkä muitakin liinoja ;) Ja ostan itselleni riittävän ison takin7liinailuun tarkoitetun, ei tarvitse pukeakaan vauvaa hirmusti, kun äidin lämpö pitää pienen lämpöisenä (meillä 2 x joulukuun vauvoja)! Kuopus on ensimmäiset ulkoilunsa tehnyt "kengurukyydillä" kuten meillä esikoinen menoa nimitti...koliikkihuutoon ihan ehdoton apu!
-Reetta

Anonyymi kirjoitti...

Moni on kirjoittanut "ei koskaan enää yhdistelmävaunuja". Minä taas olen eri mieltä =)
Meillä on kahdella lapsella ollut Emmaljungan duo edget, eli yhdistelmävaunut, joissa oikea vaunukoppa. Minusta nämä ovat olleet niin ihanat, ja lapset ovat nukkuneet vaunukopassa päiväunensa 1v ikäiseksi, sen jälkeen ovat nukkuneet ratasosassa. Vaunukoppa on niin ihanan suojainen; kesällä viileä kun on paljon ilmaa ympärillä, mutta kuitenkin korkeat reunat jotka suojaavat tuulelta ja talvella lämpöiset. Niin ja mukavampi korkeus pitkälle äidille, kun se vaunukoppa on vähän ylempänä. Nämä meillä säästössä odottamassa toivottavasti pikkukolmosta jossain vaiheessa. Asutaan maalla, eli kaupassa (tai muuallakaan asioilla) ei käydä kävellen, vaan hiekkateitä kävellään ihan omaksi iloksi, ja vaunut/rattaat pitää tämän takia olla hyvät työntää. Toki meillä on myös matkarattaat (aina auton takakontissa), perinteiset rattaat (Brio Pony) ja tuplarattaat (sekä yhdistelmä- että matkaversioina) on myös ollut. Lisäksi meillä on mökillä vanhat 90-luvun vaunut, ettei aina ole tarvinnut vaunuja päiväunia varten raahata, kun sitä tavaraa on muutenkin paljon. Meillä siis lapset ovat nukkuneet päiväunensa vain ja ainoastaan vaunuissa, muuhun eivät ole suostuneet. Minä kuulun siis enemmän niihin, jotka uskovat, että yksillä rattailla ei voi pärjätä =)

Muita vinkkejä? Kantoliina, kestovaipat (meilläkään mies ei ensin halunnut niitä käyttää, mutta sain kuitenkin luvan ostaa pari taskuvaippaa ennen esikoisen syntymää. Täytin taskuvaipat aina valmiiksi kaappiin, niin ne oli yhtä helpot laittaa päälle kuin kertisvaippa. Ja kuinkas ollakaan n. puolen vuoden iästä lähtien esikoinen on käyttänyt ainoastaan kestovaippoja päiväsaikaan, ja kuopus n. 2kk iästä. Niitä kaikkein pienimpiä vaippoja meillä ei ole ollut. Ja yöt ja pitemmät reissut (useamman yön) ollaan menty kertakäyttövaipoilla), kirpparilta ostetut vauvanvaatteet ovat tosi hyväkuntoisia.

Meillä esikoiselle otettiin äitiyspakkaus, kuopukselle ei. Enkä ottaisi kolmattakaan pakkauksena. Ensimmäinen oli mielestäni kiva ottaa pakkauksena, mutta nythän meillä jo on pyyhkeet ja kynsisaket sun muut, ja kirpparilta tai aleista saan itselleni mieluisampia vaatteita halvalla.

Ja talvivauvalle turvakaukalon lämpöpussi on tosi kätevä, kuten joku muukin jo sanoi. Ja sitten kunnon makuupussit jos vauva/lapsi nukkuu päiväunet ulkona. Meillä ollut parikin erikokoista Ticketin untuvapussia, johon vielä melkein 4v tyttökin mahtui hyvin nukkumaan.

Tulipa pitkä sepustus...

Oikein ihanaa odotusta sinulle!

-Anneli

dibsukka kirjoitti...

Minna: Tuo lämpöpussi kuulosti ihanalle. Meillä on molemmat tytöt vihannut pukemista ja lähes jokainen talvilähtö oli sitä, että selkä hiestä märkänä kannoin parkuvan vauvan autoon:D
Meillä nuorimmainen syntyi rv37, joten meilläkin mies joutui imetysliiviostoksille ym. Hyvin pärjättiin, mutta toki olisin mielellään nekin hankinnat tehnyt itse.

Reetta: Pesänrakennusvietti on molemmissa raskauksissa ollut IHAN älytön. Ekaa odottaessa olin suorastaan hysteerinen, piti muuttaa verhotkin varmaan viisi kertaa:D

Tokaa odottaessa meillä oli kylpyhuoneremppa menneillään ja joka ikinen päivä sitä remonttipölyä ja sotkua siivosin, samaan aikaan hamstrasin järettömästi torkkupeittoja... ja muita tekstiilejä.

Kiitos Anneli kirjoituksesta. Tosi paljon hyviä pointteja.Janica kirjoitti...

Täällä ekalle hankittiin yhtä jos toista, saa nähdä mitä uusi tulokas sitten oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Ja miten sitä himoiteekin kaikkea turhaa ja lähtee mukaan tohon lastenvaate ja tarvike hulluuteen?! :)

Onnea uudesta tulokkaasta ja tsemppiä odotteluun!