lauantai 28. kesäkuuta 2014

Miten sitä valaistaan?

Kerroin TÄSSÄ postauksessa, että haaveilen uusista valaisimista. 
 
Ruokapöydän päällä oleva valaisin on kertakaikkisen säälittävä ilmestys. Se on liian korkealla, liian pieni ja vääränlainen muutenkin. Kun kolme vuotta sitten muutettiin tänne, piti sen olla siinä vaan siihen asti, että sopivampi löytyy... Ja niitähän löytyy, joten mikä on selitys?
Selitys lienee se, että silmä on tottunut jo tuohon epäkohtaan ja kun korkeaan tilaan ei nuin vaan valaisinta löydy, niin on ollut helppo siirtää muutosta hamaan tulevaisuuteen. Nyt kuitenkin kotona suht paljon aikaa viettäessä tuo lamppu on alkanut ärsyttämään ja muutos on saatava. En vaan osaa päättää edes väriä. Haluaisin mustan, mutta loppupeleissä mustaa on meillä niin vähän. Valkoinen olisi ihana, mutta se ei tuo kaipaamani särmää yhtään? Musta-valkoinen? Vaikko joku antiikinharmaa, kirkas. Ähh.
Jos ja kun joku päivä saan lampun päätettyä, niin ei siinä vielä kaikki. Tahdon, että olohuoneen nurkkaan löytyisi joku matsaava lattiavalaisin. Olohuoneen kattolamppu kaipaisi muutosta myös, mutta se taidetaan toteuttaa ihan upotettavilla spottikuvioilla. En halua olohuoneeseen mitäään suurta valaisinta tms. vaan tahdon säilyttää tilantunnun korkeudessa. Vai haluanko?

Itseasiassa kun nyt mietin, niin pakko tunnustaa etten ole kauhean perehtynyt valaisimiin. Tiedän kyllä, että kotiin saa uskomattoman paljon enemmän tunnelmaa, tilaa, ilmettä ja ryhtiä kunnon valaistuksella. Vihaan pimeitä käytäviä, kellertäviä pikkuhehkuja katon rajassa. Tuntuu, että monessakin kodissa on pimeää valoisallakin, niin kuinka pimeää siellä sitten on pimeässä?

Mutta miten valaistaan oikein? Mitä mieltä sinä olet?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa,
Valaisin asiat on kyllä kinkkisiä. Meillä kanssa hämärää vaikka valoisakin päivä. Eteinen varsinkin pieni ja kinkkinen, kun iso liukuovikaapisto siinä nököttää odottaen poistoa remontin yhteydessä. Iso remppa tulossa, kylppäristä osa pieneksi vessaksi ja nykysestä vessasta vaatehuone ja liukuovikaappi kokonaan pois,ihanaa kun saa tilaa ja valoa. Samassa rytäkässä myös kylppäriremppa ja eteisen lattia laataksi. Huh huh, remppainnostusta ja äkkirikastumista odotellessa....
Mutta siis, poikkesin täysin aiheesta. Ehkä pointtini oli se,että valaisin asiat hankalia ja meidän kodissa ainakin on liian hämärää :D
Sateiset terveiset etelä-suomesta!
T.Sanniska

Amy kirjoitti...

Me rakennettiin omakotitalo ja asuttu nyt n. 6 vuotta. Meillä on valaisimet vaihtuneet kaikki kuuden vuoden aikana. Käytännössä sen vasta sitten huomaa mikä toimii ja mikä ei. Spotit on tietty pysyneet katossa, mutta pelkillä niillä ei pärjää ainakaan olohuoneessa, joten sinne laitettiin lisäksi reilunkokoinen kattovalaisin.
Mä tykkään, että nähdä pitää kunnolla, mulle kelpaa tunnelmavalaistus vain jouluna... :-)