tiistai 10. maaliskuuta 2015

Mitä taaperot tekee talvella ulkona ja huippu alevinkki pk-seudulla asuville...

Meillä täällä Oulussa on nyt liukasta, niin liukasta että lapset pystyvät luistelemaan omalla pihalla. Hiekotusmursketta kuluu säkkikaupalla ja siitäkin määrästä puolet on eteisen lattialla... Pikkumiehen kanssa on melko mahdottomuus ulkoilla rennosti, sillä koko ajan pelottaa milloin hän kaatuu päälleen jäähän. Onneksi on potkuri millä potkutella. Lumikolassa on kivaa istuskella ja pyllymäen laskeminen ei menetä hohtoaan näemmä koskaan.

Mutta jos ei olisi potkuria eikä lumikolaa,  niin 
mitä taaperon kanssa voi talvella tehdä ulkona?

Jos on nuoskalunta , niin lumiukon ja lumihepan tekohan on kivaa. Aika pienetkin osaa pyörittää apuna lumipalloa ja aika kuluu sukkelasti. Jos taas lumi on kovaa, voi kaivaa koloja, labyrintteja tai piirrellä kepillä lumen pintaan. Kun ilma vähän lämpenee, pääsee pihalla rakentamaan puroja ja rikkomaan jäätä. Vedellä leikkiminen tuntuu olevan monen taaperon suosikkipuuhaa.

Seuraa johtajaa leikki on aika pienellekkin helppo. Meillä pikkumies nauraa räkänä kun tyttöjen kanssa matkitaan toistemme hypyt ja pomput ja osaa hänkin tipuaskeleet ym. helpommat. Homma on hauskempaa jos maassa on tuoretta lunta ja kaikki jalanjäljet näkyy helposti. Tuoreeseen lumeen voi piirrellä ruutuhyppely ruudut, puuropadat ym. mutta ne ei niinkään ole taaperon puuhia, joten ei karata aiheesta...

Kovalla pakkasella ei ulkona kauaa tarkene, mutta kokeilkaapa seuraavalla paukkupakkasella puhaltaa saippuakuplia. Ne jäätyvät nopeasti ja ovat oikeasti tosi kauniita. Jos kotoa löytyy vesi-ilmapalloja, niin ottakaa nekin mukaan ulos jäätymään, seuraavana päivänä niistä saa kasattua aivan ihanan jäälyhdyn. Nuo on puuhia missä äitikin viihtyy.

Kaikenlainen kokkailu ulkona on lapsista kivaa. Käpysoppaa, havukeittoa, kuravellia ym. Pikkutaaperon hanskat on monesti aika kömpelöt, niin itse huomasin että hämmentämiseen ihan paras väline on minun vanha soppakauha. Hiekkalelut on oivia lumenkin kanssa, joten syksyllä ei kannata kaikkia muotteja piilottaa pois. Myös pallolla pystyy talvipihassa leikkimään ja kaikenmaailman kuorma-autot on hauskoja kun ne laittaa laskemaan mäkeä tai kuskaamaan lunta. 

Niin, mäenlaskua ei saa unohtaa. Melko pienenkin kanssa voi laskea pulkkamäkeä yhdessä, liukurin käyttö onnistuu taaperolta ja rattikelkka on myös hauska.

Pieni taaperokin osaa nauttia uudesta katseltavasta. Kävelkää välillä uuteen puistoon, lähimetsään tai ihan vaan pikkukävelylle muuten vaan. Jos ilma suosii, niin mikäänhän ei ole niin kivaa kun eväät. Ja niiden eväiden ei tartte olla monimutkaset. Joskus on kiva yhdistää ulkoiluun joku lyhyt käynti jossain, esim. vaikka kirjastosta haetaan uus iltasatukirja. Vaunukävelyt on ainakin meillä iso osa lapsen ulkoilua ja siinä saa vanhemmatkin kivasti liikuntaa ja pääntuuletusta. Kokeile antaa taaperon pukata välillä vaunuja itse. Ja niin, mulla muutes on aina rusinarasia tms taskussa sille varalle, että poika päättääkin ettei jaksa vaunuissa istua. Kummasti parilla rusinalla tai purkalla lahjominen auttaa jos ei jaksa juuri sillä hetkellä itkupotkuraivaria...

Pulkkakyyti on monen pienen mieleen ja meillä ainakin tuntuu sekin olevan hauskaa kun saa itse vetää pulkkaa. Vedettävät lelut ylipäätään muutenkin on kivoja, joten kokeileppa sitoa naru vaikka lapsen leikkiautoon. Muista tässä kohtaa turvallisuus. Pieni lapsi ja narut ei ole hyvä yhdistelmä. Isompien kanssahan ulkona saa tehtyä naruista kivoja temppuratoja... 

Minulla on sellainen onnellinen asema, että tässä naapurissa on muitakin äitejä ja usein lapset saa leikkiseuraa ja minä taasen juttuseuraa. Aina niin ei ole, joten välillä se ulkona kököttäminen käy tylsäksi. Älä huoli, Lapsella pitääkin olla tylsää välillä. Siinä se mielikuvitus herää ja oppii keksimään viihdykettä.

Mikä teidän mielestä on kivaa tekemistä ulkona pienten kanssa? Vähän isompien kanssahan lista on loputon.

Ulkoilupuuhista sitten shoppailun maailmaan. Teillä siellä pk-seudulla on kaikkea kivaa ja sainkin sähköpostiini niin kivan kuuloisen alevinkin, että oli pakko jakaa se teille. 

Olkaa hyvä :) Jos joku käy, niin kertokaa teittekö löytöjä?

   Maahantuojan varastomyymälä aukeaa taas! Joka torstai (paitsi 2.4 suljettu) on mahdollista tehdä laatulöytöjä hyvään hintaan. Paikalle pääsee myös vaunujen kanssa, koska siellä on hissi. Kuulin, että etenkin pienille 0-6kk ikäisille on hinnat nyt todella edukkaat, mutta kuten mainos kertoo, on tarjolla paljon muutakin.

Ei kommentteja: